Beskärning av fruktträd
Välkommen till vår sida om beskärning av fruktträd! Här delar vi med oss av kunskap och tips för att hjälpa dig få ut det bästa av dina fruktträd. Beskärning är en viktig del av trädgårdsarbetet som bidrar till både trädens hälsa och rikliga skördar. Och inte minst - vackra träd.
Vi på Snickars träd och trädgård utför alltid en varsam beskärning enligt Riksförbundet Svensk Trädgårds rekommendationer.
Peter Ewers

Varför ska man beskära fruktträd?
Beskärning är långt mer än bara att klippa bort några grenar. Det är en konst och vetenskap som, när den utförs rätt, ger en mängd fördelar:
-
Ökad fruktproduktion: Genom att ta bort överflödiga grenar och de som skuggar varandra, släpper du in mer solljus i trädkronan. Detta gynnar blomningen och därmed fruktsättningen.
-
Bättre kvalitet på frukten: Med mer ljus och luft får frukterna bättre färg, smak och storlek.
-
Friskare träd: Beskärning hjälper till att förebygga sjukdomar genom att förbättra luftcirkulationen och minska fuktansamlingar. Det ger också trädet möjlighet att läka sår snabbare.
-
Starkare träd: Genom att forma trädet på ett bra sätt redan från början, skapar du en starkare struktur som bättre står emot väder och vind. Tunga grenar som bär mycket frukt riskerar att knäckas om de inte avlastas.
-
Föryngring: Beskärning kan hjälpa äldre träd att få ny fart och börja producera mer frukt igen.
-
Estetik: Ett välbeskuret träd är vackert att se på och bidrar till trädgårdens prydnadsvärde.
När ska man beskära?
Det finns många åsikter om när man ska beskära sina fruktträd. De flesta har nog hört talas om att JAS (Juli, augusti, september) är den korrekta tiden att beskära sina fruktträd men nya vetenskapliga studier visar på att fördelarna förmodligen inte är så stora som man tidigare trott.
-
Vårvintern (mars-april): När den värsta kylan släppt är en bra tidpunkt att beskära dina träd. Trädet är i vila och saven stiger inte ännu. Det går bra att beskära ända till den sköra knoppningen.
-
Sommar (juli-augusti-september): Vår erfarenhet är att man får en något mildare nytillväxt om man beskär nu och under hösten.
-
Höst (oktober-november): Det går bra att klippa sina träd så länge det inte är för kallt och fuktigt. En tumregel är att inte beskära under -10 grader då grenarna blir väldigt bräckliga. Mycket regn och fukt ökar också risken för att svamp och sjukdomar får fäste i nya snitt.


Hur beskär man?
Det finns olika metoder för beskärning, beroende på trädets ålder och typ. Konsten att beskära tar många år att bemästra men här kommer några enkla grundläggande tips:
-
Använd rätt verktyg: Se till att du har en vass, ren sekatör och en för ändamålet avsedd grensåg. En ordentlig och säker stege är ett måste.
-
Ta bort: Döda, sjuka och skadade grenar.
-
Klipp bort grenar som växer inåt i kronan: De hindrar ljuset från att nå in i kronan och kommer inte att bidra till en vacker form.
-
Ta bort grenar som skaver mot varandra för att förhindra ingång för sjukdom och svampangrepp.
-
Ta bort vattenskott: Det är de snabbväxande, raka grenarna som skjuter upp från stammen eller äldre grenar.
-
Ta INTE bort alla uppåtriktade årsskott, de ska ju på sikt ersätta äldre grenar. En tumregel är att ta bort en tredjedel och de som har dålig riktning och de allra högsta.
-
Klipp eller såga alltid ovanför den veckade grenkragen för att trädet ska kunna valla över skadan.
-
Forma trädet: Tänk på hur du vill att trädet ska se ut och klipp därefter.
Viktigt att tänka på
-
Lär dig om ditt träd: Olika fruktträd har olika behov. Läs på om just din sort för att få bästa resultat.
-
Var försiktig: Klipp inte för mycket på en gång. Det är bättre att ta lite i taget och se hur trädet reagerar.
-
Ta hjälp om du är osäker: Det finns många böcker, kurser och experter som kan hjälpa dig.
Att beskära sina fruktträd är en investering i både trädens hälsa och i din egen trädgård. Med rätt kunskap och teknik kan du njuta av vackra, friska träd och rikliga skördar i många år.


Kostnadsfri offert
Hör av er via formuläret eller på telefon 0739 - 46 12 00 så bokar vi in ett kostnadsfritt besök på plats.